VEERABLE
Ajattoman klassinen Josefina 2

Ajattoman klassinen Josefina 2

Kävelin eräänä aamuna Turun Aurajoen rantaa pitkin, kun huomasin laiturissa tutun näköisen veneen. Olen seurannut kauniin puuvene Josefina 2:n seikkailuja Instagramissa jo jonkun aikaa ja oli todella hauska nähdä se yhtäkkiä livenä. Muutaman instaviestin jälkeen pääsin kurkistamaan myös Iian ja Oton klassikkopaatin sisäpuolelle. Mukana oli veneilyä rakastava assistenttini Hilma, joka liikkui tässäkin veneessä varmoin tassuin ja piti selvästi näkemästään. Vuonna 1964 rakennettu vene onkin legendaarisen Olle Enderleinin suunnittelema 35-jalkainen Ocean Cruiser – venemalli jota rakennettiin yhteensä vain 6-8 kappaletta. Tästä aikaisemmasta postauksestani voit lukea, minkälainen on Enderleinin suunnittelema Mistinguette 29 eli Misty.

Josefina on ketsi, eli siinä on isomaston lisäksi lyhyempi mesaanimasto aluksen peräosassa. Veneen ohjaamo on sijoitettu edemmäksi kuin meidän veneessämme ja siinä on sprayhoodin sijasta kiinteä tuulilasi. Sitloodan voi myös peittää kokonaan pressuteltalla. Veneen omistajien makuuhytti sijaitsee aivan veneen perässä ja sinne kuljetaan ruorin takana sijaitsevan luukun kautta.

Veneen sisätilojen puupinnat on käsitelty peilinkiiltäviksi. Pentterissä on tilaa kokkailla ja sieltä löytyy myös oikea ovellinen jääkaappi. Pöytä ja sohvat sijaitsevat veneen styyrpuurin puolella pentteriä vastapäätä. Salongin takana keulassa on pöytätasoon upotettu vesiallas, kauniin rottinkioven takana sijaitsee wc ja kulman takana sijaitsee vieraspunkka sekä pieni kamiina. Lisävuoteita saa tarvittaessa salongin sohvista.

Veneen valkoiset sohvatyynyt sekä sitloodan penkkien vettä kestävän (ja koirankestävän) verhoilun on Iia ommellut itse.

Josefinan kansi on tiikin sijaan korkkia, joka on helppohoitoinen ja kestävä materiaali. Korkki eristää ääntä, ei kuumene auringossa ja sen pito on hyvä. Veneen kunnostukseen on käytetty aikaa ja sen yksityiskohdissa riittää katseltavaa. Veneen perään kiinnitetty sympaattinen Irmeli-soutuvene on kirjaimellisesti piste iin päälle.

Kiitos Josefina 2:n väelle tästä kurkistuksesta ja ihanaa veneilykesää. Toivottavasti törmätään jälleen!

Josefina 2:n strategiset mitat
  • Merkki: Ocean Cruiser 35
  • Vuosimalli: 1964
  • Runkomateriaali: Puu
  • Pituus: 10,75 m
  • Leveys: 3,5 m
  • Paino: 8 000 kg
  • Kotipaikkakunta ja -seura: Nacka Båtklubb, Tukholma

Olle Enderlein