VEERABLE
Celeste II – taivaallisen tyylikäs

Celeste II – taivaallisen tyylikäs

Tervetuloa kanssani uudelle venevierailulle! S/y Celeste II on Sparkman & Stephensin suunnittelema klassikkovene, Nautor’s Swan 57, jonka huolella valitut yksityiskohdat ja skandinaavinen estetiikka eivät jätä kylmäksi. Ja jos tarkkoja ollaan, on vene pidennetyn perän kanssa peräti 60-jalkainen. Celesten nykyiset omistajat löysivät veneen Tukholman työpalaverin yhteydessä viime syksynä Dalaröstä, eikä sitä saatu enää mielestä. Ostopäätökseen vaikutti myös merkkiuskollisuus, sillä pariskunnan edellinen vene, Celeste I oli Hollannista hankittu Swan 38.

Yhdysvaltalainen, edelleen toiminnassa oleva suunnittelutoimisto Sparkman & Stephens on suunnitellut noin 3000 valmistettua venemallia, mutta Suomessa heidät tunnetaan erityisesti pietarsaarelaisen Nautor veneveistämön valmistamien Swan-veneiden varhaisten mallien suunnittelijana.

Veneen toisen omistajan, Henrin, sanoin: ”S&S:n suunnittelemat veneet on kauniita linjoiltaan ja erinomaisia purjehdusominaisuuksiltaan. On vaikea sanoa mikä uudessa veneessä on parempaa, kun edellinenkin oli S&S Swan… Uuden veneen plussat on lähinnä tilankäytöllisiä, sillä nyt on todella tilaa esimerkiksi istua kavereiden kanssa iltaa ja kokkailla. Miinusta on ehkä vain se, että kaikkeen menee Celesten kanssa aikaa tuplasti! Siinä missä 38-jalkaisen veneen satamamanöövereihin ja köysien huolelliseen kiinnitykseen kului 5-15 minuuttia, niin Celesten kanssa pitää touhuta puolet kauemmin.” Ja onhan kyseessä kuitenkin vanha vene, eli uusittavaa on löytynyt patjoista moottoriin ja erilaista touhua kannen maalauksesta tiikkikannen kunnostukseen.

Vetuksen Dorade-joutsenkaulaventtiilit rytmittävät Celesten kantta hauskoina väripilkkuina, mutta saattavat vielä vaihtua klassisempaan kromattuun malliin. Maston puhtaan valkoisesta väristä eroavan puomin Oyster white -sävy tullaan myös fiksaamaan.

Swanien ja myös muiden S&S-veneiden ympärillä on Suomessa ja ulkomailla tiivis yhteisö. Henri kuuluu sekä Suomen Sparkman & Stephens Associationiin että S&S Swan Associationiin. Molemmat yhdistykset ovat hyvin aktiivisia ja S&S Association järjestää esimerkiksi vuosittain kaksi tapaamista, joissa jaetaan kokemuksia veneiden kunnostamisesta. Henri kehuukin yhteisöä siitä, että sen kautta löytyy aina neuvoja ja apua. Jokainen isompi S&S Swan on myös yksilö. Ne ovat lähteneet tehtaalta hiukan erilaisina ja Henri tutkiikin mielellään piirroksia ja muita veneitä, eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä bongaten.

Henrin purjehdusharrastus alkoi työpaikan Kipparikerhon purjehduskurssista. Tähän saakka pariskunnan Swanit ovat lipuneet Itämerellä, mutta nyt uutta venettä kunnostetaan tulevaisuudessa häämöttävään maailman valloitukseen. ”Välimerellä järjestetään vuosittain Swan-kisoja joissa on S&S -veneillä oma luokkansa. Olisipa hienoa joskus osallistua kisaan siellä”, Henri pohtii. Haaveissa ovat myös Karibia ja pallonkiertäminen. Lujatekoisen klassikkoveneen viihtyisissä tiloissa unelmat vaikuttavat hyvinkin realistisilta.

Tyylikkään muotoilun lisäksi Celestellä suositaan pohjoismaista laatua. Juttutuokiomme tarjoiluna on raikasta kookosvettä, jota siemaillaan Tapio Wirkkalan suunnittelemista laseista. Saan kuulla hauskan jutun siitä, kuinka varhaisten Nautor’s Swanien mukana oli ylellisyyttä henkivä Tapio Wirkkalan lasisarja, kuten Finnairin business-luokassakin. Alkuperäistä lasisarjaa ei kuitenkaan ole enää jäljellä eikä veneissä käytettyjen lasien malli ole toistaiseksi selvinnyt. Tori.fi:stä löytyneet Niva-sarjan (1972) lasit sopivat kuitenkin mainiosti jatkamaan tyyliä.

Vaaleat tekstiilit kirkastavat Celesten avaria tiloja entisestään ja ovat täydellinen pari lämpimän sävyisille puupinnoille. Harmonisen salongin herkullisena väriläiskänä toimivat Klaus Haapaniemen modernin folkloristiset sohvatyynyt. Paraatipaikalla seinällä on vahvan sininen, kukka-aiheinen juliste. Veneen seinillä olevan taiteen ei siis aina tarvitse esittää veneitä tai merta!

Swan 57 jahdilla on tilaa useille vieraille. Vierashytit sijaitsevat salongin etupuolella samoin kuin veneen toinen wc. Keulapiikki toimii varastona ja siitä on tarkoitus tehdä mm. pyykkikoneella varustettu monitoimitila. Celesten master bedroom ja toinen wc sijaitsevat puolestaan veneen perällä.

 

Celesten lattioita suojaavat kauttaaltaan kotimaiselta VM-Carpetilta tilatut ja paikan päällä itse muotoon leikatut matot, joissa on liukueste. Veneen mattojen ehdoton vaatimus onkin, että matto pysyy tiiviisti paikoillaan veneen keinahdellessa. Irralliset matot voivat nimittäin aiheuttaa todellisia vaaratilanteita, liukastumisia ja kaatumisia. Tutustuttuani Celesten mattoihin olen itsekin innostunut hankkimaan Veerablelle ensi kesäksi vastaavanlaiset, joskin pienemmät ja eri väriset. Meillä vaalea matto olisi laivakoiran kuratassujen vuoksi täysin mahdoton ajatus, joten tyydyn ihailemaan sellaisia muualla.

Celesten yksityiskohdat ovat harkittuja ja oivaltavia. Erilaiset laturit ja elektroniikkahärpäkkeet on esimerkiksi kätketty Mifukon koriin. Pohjoismaisen muotoilun ja Afrikkalaisen käsityön yhdistelmästä syntynyt yritys myy Reilun kaupan koreja, kasseja ja koristeita edistäen näin hyvinvointia sekä taloudellisen ja sosiaalisen aseman paranemista Keniassa. Lue lisää Mifukon vastuullisesta strategiasta täältä.

Sitten esitän tiukan kysymyksen – miten roskien lajittelu toimii Celestellä? Onko tilavalla jahdilla tilaa myös kierrätykselle? Selviää, että Celestellä sekajäte kerätään normaalisti tiskipöydän alla olevaan kaappiin ja sen vieressä olevasta kippiovisesta kaapista löytyy keräysastia muoville. Päädymme juttelemaan erilaisista kehitysmahdollisuuksista ja tuotteista, mikä onkin kiinnostavaa. Jos roskat on kotona hienosti lajiteltu, miksei niin olisi myös veneessä? Esimerkiksi Joseph Josephin biojäteastia ja roskasäiliökombot saavat kannatusta molemmilta.

Aihe kiinnostaa minua, sillä pienessä veneessä roskien lajittelu voi olla haaste ja S/y Veerablella suunnitelmallinen lajittelusysteemi on parhaillaan työn alla. Jos asiaa ei pysähdy miettimään kuin vasta merellä, ahmaisevat erilaiset lennossa kehitetyt sangot ja roskapussit niukoista neliöistä turhaan tilaa. Vastaus ongelmaan tulevat olemaan pieniin tiloihin mahtuvat kapeat säiliöt ja kaikille jätelajeille etukäteen osoitetut paikat. Edelliskesänä veneemme sitloodan penkin alla matkasi myös Dorikseksi nimetty japanilainen bokashi-komposti. Doris oli veneellä vain vierailemassa, mutta tarkoitus on hankkia samantyyppinen kaveri nyt myös omaksi.

On hauska huomata, ettei veneen koko ole esteenä ideoiden ja ajatusten vaihdolle, sillä loppujen lopuksi Celestellä pohditaan hyvin samanlaisia juttuja kuin mekin omassa paatissamme. Ajatuksia on vaihdettu mm. erilaisista sprayhood-ratkaisuista ja molempien hankintalistalla on seuraavana sähköinen kosteudenpoistaja.

Ranskalainen ystävä auttoi aikoinaan keksimään nimen ensimmäiselle Celeste-veneelle. Mikä olisikaan parempi nimi merten joutsenelle kuin Celeste – taivaallinen. Nimi periytyi luonnollisesti myös uudelle alukselle. Elegantin Celeste II:n varustelua ja tulevia seikkailuja voit seurata Instagramissa @syceleste.

Celesten mittoja

Merkki: Nautor’s Swan 57 (numero merkin perässä tarkoittaa veneen pituutta jalkoina, feet eli ft.)
Vuosimalli: 1978
Runkomateriaali: Lujitemuovi
Pituus: 17,5 m
Leveys: 4,8 m
Paino: 24 000 kg
Syväys: 2,8 m
Kotipaikkakunta ja -seura: Helsinki, HMVK
Lisätietoa Nautor’s Swan-venetyypistä

Kuva: Henri Karvonen