Esittely

Esittely

S/y Veerable on ruotsalaisen Gösta Schärbergin suunnittelema Jarrack 33. Avomeripurjehdukseen suunniteltua, käsin tehtyä lasikuituvenettä valmistettiin vuosina 1978-1985 yhteensä 48 kappaletta Roys Båt och Motor -veistämöllä Uddevallassa, joka sijaitsee 83 km Göteborgista pohjoiseen. S/y Veerable on valmistettu vuonna 1982. Muita Jarrack 33 veneitä löytyy tänä päivänä mm. Norjasta ja Ruotsin länsirannikolta. 

KUVAT >

Veneen historia ja tarkempi esittely:

Me ostimme veneen syksyllä 2018 Helsingistä. Se oli ennen meitä ehtinyt olla kolmella omistajalla; Viskaforsissa, Åkersbergassa ja Lauttasaaressa. Ensimmäisellä lomallamme Veerablen kanssa kävimme Tukholman saaristossa. Suunnitelma purjehtia jonain päivänä vielä kauemmas alkoi elää saman tien.

Kuva vuodelta 2019. Aurinkopaneelit on uusittu kuvan ottamisen jälkeen.
Mittoja

S/y Veerable on 33 jalkaa eli 9,93 metriä pitkä. Veneen muut mitat ovat: leveys 3,20 m, syväys 1,60 m, purjepinta-ala 59 m² ja paino 5 000 kg (tankit tyhjinä, ilman venekirjastoa ja työkalupakkeja…). Veneessä on makuupaikat 5-6 aikuiselle, pituudesta ja tilavaatimuksista riippuen 😉

Kuva vuodelta 2019. Aurinkopaneelit on uusittu kuvan ottamisen jälkeen.
Malli ja vauhti

Vene on perinteisen mallinen matkavene, joka kulkee kovemmassakin kelissä tasaisesti, 5-6 solmun keskinnopeudella. Uudessa FinRating taulukossa Jarrackia ei ole, mutta Jarrack 33:n LYS-luku on 1.11 (sama luku kuin esim. tutummalla venemallilla Comfort 32).

Masto ja purjeet

Veerablen maston korkeus on 14.5 m. Masto menee kannen läpi ja siinä on kaksi saalinkiparia (eli mastossa olevia poikkipuita). Veneessä on isopurjeen lisäksi rullagenua. Purjeet on huollettu viimeksi WB-Sailsin toimesta kevättalvella 2022.

Ohjaamo ja sen varusteet

S/y Veerablen ohjaamo, eli “sitlooda” (istumalaatikko) sijaitsee veneen perässä ulkona. Neljän hengen miehistö tai naisisto, ja yksi laivakoira, mahtuu matkustamaan siinä tilavasti. Ulkona istuskelua varten sitloodassa on myös pieni taittopöytä.

Sitloodassa matkustavia suojaa aaltojen pärskeiltä ja tuulelta muovi-ikkunoilla varustettu suojakuomu, eli sprayhood ja veneen sivukaiteisiin eli mantookivaijereihin kiinnitetyt tuulisuojat, jotka on ommeltu keväällä 2022.

Moottori ja elektroniikka

Veneen moottori on Yanmar 3YM30, 29,1 hv (2011), varma kone jota on huollettu säännöllisesti. Moottori sijaitsee sisäänkäyntiportaan alla ja siihen pääsee käsiksi myös takakajuutasta, mikä helpottaa huoltohommia. Veneen sähkövedot ja lämmitys on uusittu vuonna 2020 ja kaikki valaisimet ovat led-valoja. Yöpurjehdusta ajatellen sisätiloissa on myös punavalot.

Karttaplotteri on B&G Vulcan 7R. Navigointielektroniikan osalta keskeinen hankinta on ollut CPT autopilotti, joka tilattiin jenkeistä. Navigointilaitteistoon kuuluvat myös tuulimittari, kaiku ja vhf-radio.

Veneen takakaiteeseen on suunniteltu ja hitsattu targa-kaari, jonka varaan on kiinnitetty kaksi isoa aurinkopaneelia, fenderit, pelastusrengas, heittoliina ym.

Ankkurointivarusteet

Keulassa 12 kg Kobra + 25m kettinkiä ja 35m köyttä. Ankkurikippi nostoa ja laskua varten. Perässä 10 kg Bruce + 8m kettinkiä ja Ankaroliina 30m. Ankkuritaavetti nostoa ja laskua varten. Kumivene 240cm, airot & pumppu.  (Perämoottori myynnissä erikseen.)

Astu sisään

Sitloodasta johtavat pystysuorat portaat alas salonkiin, jonka keskellä on suuri taittopöytä ja sen molemmin puolin mukavat sohvat. Ne saa levitettyä myös vieraspunkiksi. Salongin sohvien ja takakajuutan patjojen verhoilun olemme uusineet heleänharmaaksi. Lisää kuvia sisustuksesta täällä.

Sisäänkäynnin paapuurin puolella on pieni hyvin toimiva keittiö eli pentteri, jossa kaikilla esineillä on oma paikkansa. Styyrpuurin puolella on navigaatiopöytä sähkötauluineen. Sen vierestä pujahdetaan takakajuuttaan, josta löytyy omat punkat kahdelle aikuiselle.

Keulassa on toinen pienempi makuuhytti, ja sitä ennen kompakti wc pesualtaineen. WC-istuin sijaitsee kuvassa näkyvän valkoisen verhon takana. Silloin kun matkassa ei ole vieraita, toimii keulapiikki varastona jossa säilytetään mm. vaatteita ja liinavaatteita. Siellä matkaavat sulassa sovussa myös olutboksit, kesähatut, onki ja ukulele.

Pentteri

Veneen 3-liekkinen kaasulla toimiva ENO -liesiuuni keinuu kardaaniripustuksen varassa, pysyen aina vaakasuorassa. Keittiötason alla sijaitsee kylmäboksi, jonka Isotherm-koneisto toimii reissujen aikana aurinkopaneelien ja satamissa maasähkön avulla. Pentterissä on myös kahdella altaalla varustettu tiskipöytä, muutamia kaappeja, laatikoita ja tietenkin lasiovinen pieni baarikaappi!

Säilytystilat

Veneissä on perinteisten kaappien ja lipastojen sijaan erilaisia luukkuja ja lokeroita, joissa tavarat pysyvät paikoillaan. Polttoainetankki on meidän veneessämme upotettu kölilaatikkoon ja se sijaitsee veneen lattian alla. Vesisäiliöt sijaitsevat salongin molemmin puolin, sohvien selkänojien ja veneen ulkoseinän välissä olevasta tilasta. Akut ja työkalut asuvat salongin sohvien sisällä ja pöydän alta, lattialuukusta löytyy säilykepurkkeja. Sänkyjen eli punkkien sisällä on lisää säilytystilaa. (Josta löytyy lisää työkaluja.) Kaasupullot ja diesel-kanisterit mahtuvat ulkotilaan, perämiehen penkin alle.

 
Artikkeli on päivitetty viimeksi: 14.10.2022