60°18′03″N, 19°07′53″E
Yksi mieleenpainuvimpia kotimaan retkikohteitamme on ollut Suomen ja Ruotsin välisellä rajalla sijaitseva Märketin majakkasaari. Valtioiden välinen raja kulkee siellä siis kirjaimellisesti kallioisen luodon poikki. Kooltaan Märket on vain 350 metriä pitkä ja 150 metriä leveä, eikä siellä ole rakennettua laituria. Rannat ovat matalat eikä purjeveneellä olekaan asiaa kivikkoisiin rantavesiin. Rannan tuntumassa pienillä luodoilla makoilevat sen sijaan hylkeet.
Me saavuimme Märketille paluumatkalla Ruotsista. Lähdimme matkaan Grisslehamnin kalastussatamasta varhain ja avomeri aukesi edessämme aamuseitsemältä. Päivä oli ehkä kesän kuumin ja täysin tuuleton. Mutta kuten aiemminkin olen maininnut, jos purjehtimaan ei pääse, on majakkavierailu aina seuraavaksi parasta ajanvietettä!
Olin soittanut majakan talkooväelle etukäteen ja saanut ohjeet saapua paikalle tiettyyn aikaan ja kiinnittyä poijuun saaren edustalla. Sieltä majakan väki tuli meitä noutamaan kumiveneellä. Myös Hilma matkusti kumiveneessä kuin vanha tekijä ja rantaa lähestyttäessä pääsimme bongailemaan hylkeiden pyöreitä päitä vedessä ja luodoilla.
Kuva Majakkaseuran talkoopäiväkirjasta
Läpileikkauspiirros majakasta vuodelta 1884 on Wikipediasta.
Märketin majakkarakennus ei ole korkea ja kapea torni, vaan kolmikerroksinen, myrskyjä uhmaamaan suunniteltu rakennus. Se on rakennettu tiilistä, mutta sen perustus on graniittia. Samankaltaista jyhkeyttä löytyy mm. Utön majakasta Korppoon ulkosaaristossa.
Luotsi- ja majakkalaitos teki jo vuonna 1836 selvityksen siitä, olisiko majakan rakentaminen Märketille ylipäätään mahdollista, mutta silloin luoto todettiin liian pieneksi ja matalaksi, jotta mikään rakennus voisi kestää sinne iskeytyviä myrskyjä. Majakalle oli kuitenkin tarvetta ja niinpä rakennustyöt aloitettiin myöhemmin. Helppoa se ei ollut. Kesken rakentamisen, toukokuussa 1885 Märketille iski kova myrsky, ja aallot vyöryivät luodon yli. Rakennusmestari ja arkkitehti eivät olleet myrskyn aikaan paikalla luodolla, mutta siellä olleet rakennustyöläiset joutuivat pelastautumaan veneeseen ja katsomaan, kuinka aallot veivät mukanaan kallioon ankkuroidut puuparakit, nostokurjen ja tiilipinot. Myrsky siirteli jopa majakan perustuksiin tarkoitettuja graniittikiviä.
Märketin majakan valo sytytettiin kuitenkin lopulta 10. marraskuuta 1885.
Märketin viimeisen majakanvartijan, Karl-Erik Erikssonin lähdön jälkeen 1977 tyhjilleen jäänyt majakka on kunnostettu viime vuosikymmenien aikana talkoovoimin. Vuonna 2003 perustettiin Suomen Majakkaseura, joka halusi säilyttää Suomen huonoon kuntoon ajautuneet merimajakat. Märketillä seura vieraili ensimmäisen kerran kesällä 2006, ja majakan kunnostamisen todettiin olevan vielä mahdollista 30 vuoden tyhjillään olosta ja homeongelmista huolimatta.
Majakkaseura teki vuokrasopimuksen Suomen puolen luodosta omistavan Merenkulkulaitoksen kanssa, ja vapaaehtoisvoimin toteutetut laajat korjaustyöt päästiin aloittamaan. Samalla startattiin luodolle saapuvien matkailijoiden opastus ja verkossa julkaistavan päiväkirjan kirjoittaminen. Mekin saimme Märketillä mukavan opastuksen kahvien kera ja Märketin blogimuotoisista talkoopäiväkirjoista löytyy varsin kiinnostavia juttuja ja havaintoja. Kuten että Tampereelta pääsee nopeammin Australiaan kuin Märketille!
Kesäisin Märketille pääsee järjestetyillä retkillä Ahvenanmaan Eckeröstä, ja siellä vierailee myös paljon yksityisveneilijöitä. Majoitusmahdollisuus on tarkoitettu talkootöitä tekeville Majakkaseuran jäsenille. minkä lisäksi Majakkaseura on vuodesta 2010 saakka sitoutunut majoittamaan eri puolilta maailmaa saapuvia radioamatöörejä, sillä Märketin luodolla on erityisasema radioamatööripiireissä. Tämä oli meidän mielestämme erityisen kiinnostavaa tietoa, työskenteleehän toinen s/y Veerablen omistajista juuri radiossa.
Suomen majakkaseuran sivuilta löytyy lisää tietoa Märketistä, majakkaseuran talkootoiminnasta, majakkaretkistä ja Majakkaseuran tuotteista, joiden tuotto käytetään uhanalaisten majakkakohteiden kunnostukseen ja ylläpitoon.
Märketin majakkasaari nousi syyskuun Aila-myrskyn myötä useisiin otsikoihin. Tätä kirjoitellessani ulkona sataa ja tuuli on aika rapsakka, puuskissa 18 m/s. Yritän hetken kuvitella, miltä keskellä merta nyt näyttää ja tuntuu.
Kuva Majakkaseuran talkoopäiväkirjasta
Mikä on sinun majakkasi?
Vaikka matkustustilanne olisi kesällä 2021 minkälainen tahansa, niin majakoille pääsee varmasti ja majakat tarvitsevat tukeasi. Majakalla pääsee hyvinkin saavuttamaan kaukokohteista usein haetun Once in a lifetime -fiiliksen. S/y Veerablella olemme tähän mennessä vierailleet tai nähneet lähietäisyydeltä 12 Suomen majakkaa. Tutustu sinäkin Suomen majakoihin ja valitse niistä itseäsi kiinnostavin!
Lue lisää Suomen majakoista
Laurell, Seppo: Suomen Majakat. Helsinki: Nemo, 2001.
Laurell, Seppo: Valo merellä – Suomen majakat 1753–1906. Helsinki: John Nurmisen Säätiö, 2009.
Stenros, Manne: Suuri suomalainen majakkakirja. Helsinki: readme.fi, 2019