VEERABLE
Itämeri-illallinen, olkaa hyvät!

Itämeri-illallinen, olkaa hyvät!

Joko sinä olet kuullut Itämeripäivästä? John Nurmisen Säätiön vuonna 2019 käynnistämä, elokuun viimeisenä torstaina vietettävä Itämeripäivä juhlistaa Itämeren tarinaa ja tulevaisuutta. Itämeripäivä tuo ihmisiä yhteen eri tavoin ja kaikki voivat osallistua siihen omalla tavallaan. 

Upea Itämeri ansaitsee ehdottomasti oman nimikkopäivän. Itse pohdin silti viime elokuussa, että sen sijaan että ihmiset muistaisivat merta yhtenä päivänä vuodessa, olisi mahtavaa jos niin tehtäisiin koko ajan.

Yksi helpoimmista tavoista toimia meren hyväksi on syöminen. Mahtavaa! Ympäristöystävällinen ruokapöytä ei nimittäin tarkoita asioista luopumista vaan sitä, että saa herkutella kestävästi kalastetulla suomalaisella kalalla ja herkullisilla kasviksilla. Suosimalla Itämeren kalaa ja suomalaista järvikalaa sekä syömällä kotimaisia sesongin kasviksia, hedelmiä ja marjoja, hillitset Itämeren rehevöitymistä.

Tästä innostuneena päätin valmistaa meille veneilykauden päättymistä ennakoivan juhla-aterian. S/y Veerablen kolmen ruokalajin Itämerimenu on saanut innoituksen Marttojen itämeridinnerista, mutta se on tehty veneestä löytyneistä aineksista Sipoon saaressa. Nyt on nimittäin aika tyhjentää pilssin onkalot talvea varten ja kaivella viimeisetkin Tallinnan tuliaiset hyötykäyttöön.

Veerablen Itämeri-illallinen

 

Alkuruoka: Baltian näkkärit

Pääruoka: Keitettyä siikli-perunaa ja silakkapihvejä

Jälkiruoka: Puolukkainen chiansiemenherkku

Valmisteluihin kului aikaa yhteensä noin tunti.

 

Baltian näkkärit

Marttojen juhlava Itämerimenu ei veneessä onnistunut ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, mutta lopputulos oli silti herkullinen. Korvasin alkuperäisessä ohjeessa pohjana olleen Baltian pannarin varsin onnistuneesti siemennäkkileivällä, koska vehnäjauhot olivat päässeet veneestä loppumaan (tattarijauhoista puhumattakaan). Täyte sopii kuitenkin leivälle kuin leivälle. Siemennäkkileipää löytyy vaikka K-kaupasta Rostenin Siemen Rapeat siemennäkkileipä 250g, suosikkimakuni on kaura & chia. Illallisen alkuruokaan kuului kaksi näkkäriviipaletta per henkilö.

Täyte

1/2 – 1 purkki créme fraisea tai kaurafraisea (meillä käytettiin koko purkki ja täytettä jäi yli runsaasti)

1 luomu sitruuna

1 sipuli

tilliä

ruohosipulia

mustapippuria ja suolaa

mätiä ja / tai kalaa

Työvaiheet

Pese luomusitruuna hyvin. Leikkaa pari ohutta sitruunanviipaletta sivuun annosten koristelua varten. Raasta sitruunan kuori. Vältä raastamasta sitruunan kitkerää valkoista osaa.

Sekoita creme fraisen joukkoon sitruunan kuori ja purista lisäksi sitruunan mehua oman maun mukaan.

Silppua sipuli pieneksi ja lisää creme fraisen joukkoon. Säästä muutamia isompia sipulirenkaita annosten koristeluun.

Saksi joukkoon tilliä, mausta suolalla ja pippurilla.

Levitä maustunut creme fraise näkkileipäpalojen päälle. Täytteen kruunaavat esimerkiksi mäti, graavi- ja savukala, katkaravut tai caviart. Meidän pilssistä löytyi vielä tuomisia alkusyksyn Tallinnan purjehdukselta, eli punaista ja mustaa kaviaarituotetta, jonka valmistaja on Vomond.

Viimeistele herkkunäkkärit tillillä tai ruohosipulilla ja mustapippurilla.

Yli jäänyt täyte ei ollut ongelma sekään, sillä näkkäri-mäti-leivät maistuivat myös myöhäisillan rääppiäisissä saunan jälkeen!

Pääruoka

Keitettyä siikli-perunaa, tilliä ja silakkapihvejä. Koristeena sitruunan viipale. Simppeliä mutta niin herkullista! Silakkapihvit olivat uineet matkaamme suoraan K-kaupasta, eli kyseessä olivat Hämälän paistetut silakkapihvit 200 gr. Tuotteen silakka on Itämereltä FAO-alueelta 27 IIId. troolilla pyydetty Clupea harengus membras. Pidimme ekaa kertaa testauksessa olleista pihveistä niin paljon, että niitä hankitaan pian uudelleen.

Jälkiruoka

Marttojen Itämerimenun jälkiruoassa ollut marenki vaihtui meillä edellisen päivän ruoasta yli jääneeseen chia-siemenpuuroon. Tuoreiden puolukoiden sijasta käytettiin puolukkahilloa.

Tarjoilulasien pohjalle laitettiin ensin Pilttiä, makuna mustikka. Sokeroimattomat ja lisäaineettomat Piltti-marjaseokset kuuluvat meidän ruokakaapin sisältöön, sillä käytän niitä niin jugurtin kuin aamupuuron kanssa.

Seuraavaksi lasiin laitettiin kerros edellisenä päivänä chia-siemenistä ja kookosmaidosta sekoitettua puuroa.

Lopuksi laitettiin ylimmäksi kerrokseksi puolukkahilloa. Lopputulos oli makoisa ja Veerablen henkeen sopivasti punavalkoraitainen.

Itämeriystävällinen ruokavalio on palvelus ympäristölle sekä omalle terveydelle. Ja tällainen mitä-kaapista-löytyy-haaste oli kyllä superhauska tehdä ja erityisesti syödä!

Tässä vielä alkuperäinen menu ja vinkki: Marttojen Itämerimenun maut ja ideat sopivat hyvin myös kodin pikkujoulutarjottavaksi tai itsenäisyyspäivän herkutteluun.

Kuva on ladattu Marttojen sivuilta.