VEERABLE
Klassikkosatama Rödhamn

Klassikkosatama Rödhamn

59°59,1′ P, 20°06,2′ I

Purjehdimme tänä kesänä veneilijöiden suosimaan Rödhamniin Kökarin Källskäristä. Matkasuunnitelmamme oli vielä täysin auki ja purjehduksen aikana oli hyvää aikaa pohtia ja googlata erilaisia vaihtoehtoja. Ylitys Källskäristä Gotlantiin oli hylätty kovan kelin vuoksi, mutta vastaavia elämyksiä voisi löytyä majakkasaarilta. Voiko Lågskärille rantautua? Entä missä on Sällskärs fyr?

Alkumatkan mukava 5 m/s tuuli vaihtui pian nihkeään kahteen metriin sekunnissa. Lopulta jouduimme käynnistimään moottorin, sillä purjeveneellä matelu ei ole suosikkipuuhiani silloin kun ukkospilvet kerääntyvät taivaanrantaan. Koska alkumatkan aikana kaikissa satamissa oli ollut hyvin tilaa, emme kuitenkaan hätäilleet saapumisajan kanssa. Hyvällä tuurilla saimmekin Rödhamnissa rannan suuntaisen laiturin viimeisen paikan saapuessamme perille iltakahdeksalta.

Rödhamn on yksi jokakesäisistä pysähdyspaikoistamme, takuuvarma, idyllinen ja lämminhenkinen. Siellä on hyvä koota voimia ja odottaa sopivaa tuulta, jos aikoo tehdä ylityksen Ruotsin puolelle. Ahvenanmaan eteläisimmän sataman tunnelma tuntuu olevan askeleen lähempänä muuta maailmaa, myös koronan aikana. Perälippuja oli tällä kerralla kuitenkin lähinnä Ruotsista, Suomesta ja Saksasta. Paikan luonto, tunnelma ja Café Sjöbodenin herkut korvaavat monin kerroin sen, ettei laiturista löydy maasähköä. Suuri plussa on myös lahdella kelluva septintyhjennyslautta. Rödhamnissa sijaitsevat ”Ahvenanmaan hienoimmat huussit” ja paikan uudehkot suihku- ja tiskinpesutilat ovat erinomaiset. Saaresta löytyy myös roskien lajittelupiste ja kahvilasta voi vuokrata ajan rantasaunaan (jos muistaa tehdä varauksen aikaisin päivällä! Lista täyttyy nopeasti).

Rödhamnin tunnelmallisen kahvila-ravintolan edustalla komeili tuore juhannussalko Ahvenanmaan väreissä. Kahvilan seinillä on esillä Anette Gustafssonin taidokkaita, suurikokoisia akvarellitöitä ja sieltä voi ostaa veneeseen tuoretta savukalaa. Paikan korvapuustit ovat kiitettävän kokoisia ja aamulla suoraan veneeseen tilauksesta toimitetut lämpimät sämpylät ovat klassikko. Ruskean paperipussin päälle on kirjoitettu hyvän huomenen toivotus ja päivän sää. Samalla tavalla toimitettuja aamiaissämpylöitä saa nyt myös parista paikasta Saaristomerellä, mutta ensimmäisen kerran olen niihin törmännyt juuri Rödhamnissa.

Lue lisää ÅSS-pursiseuran ylläpitämän Rödhamnin rakennuksista ja historiasta Åländska Segelsällskapetin sivuilta.

Seuraavana aamuna tapahtui matkan ensimmäinen vastoinkäyminen. Olin syömässä aamiaista sitloodan pöydän ääressä ja siemaisin mukista appelsiinimehua. Tunsin suussani jotain ylimääräistä ja saman tien – kauheaa kipua. Ahne ampiainen oli laskeutunut mehumukiin ja päätynyt suuhuni! Se ehti pistämään kieleeni ja seuraavat tunnit olivat varsin kivuliaat. Aluksi jännitimme, leviääkö kielen turvotus nieluun ja pohdimme epätietoisina, miten saaresta edes pääsisi nopeasti lääkäriin. (Helikopterilla?) Otin kuitenkin saman tien kyypakkauksen kaikki tabletit ja lisäksi vahvaa särkylääkettä. Odottelin puoli-istuvassa lepoasennossa tunnin ja totesin, että henki kulkee edelleen normaalisti. Parin tunnin kuluttua alkoi pahin kipukin helpottamaan.

Ampiais-episodin jälkeen kävimme maksamassa seuraavankin yön satamamaksun, koska päivä oli jo pitkällä ja jännitys vienyt voimat. Lisäksi saimme viestin Maarianhaminasta: Ystävät olivat lähdössä purjehtimaan kohti Turkua veneellä, jonka moottori oli rikki. Kehotimme heitä saapumaan Rödhamniin. Meidän vieressämme oli tyhjä paikka, johon voisimme tarvittaessa auttaa heitä rantautumaan.

Illasta muodostuikin sen verran hauska, ettei matka jatkunut vielä seuraavanakaan päivänä 😉 Sen sijaan laiskottelimme kunnolla ja nautimme kuuluisia aamiaissämpylöitä useampana aamuna. Ystävien Maija-veneestä kerron lisää seuraavassa postauksessa!