VEERABLE
Kuvituksia saarista #2

Kuvituksia saarista #2

Hufvudstadsbladetin välistä löytyi 4. kesäkuuta Sommarbilaga – kesäliite, jonka sivuilla oli tuttua käsialaa. Kuvittaja Maija Hurme, joka on ollut mukana s/y Veerablen saaristomeren purjehduksilla viime vuonna ja sitä edellisenä, on kirjoittanut ja kuvittanut koko aukeaman jutun, missä hän esittelee kuusitoista yleisintä ruotsinkielistä nimitystä saariston eri kokoisille ja korkuisille maa-alueille ja saarille.

Suomeksihan meillä on käytössämme lähinnä nimitykset saari, luoto ja kari. Oletko siis koskaan ajatellut, että Ruotsin kielestä löytyy erilaisia variaatioita kymmenittäin! Öar, holmar, land, skär, klobbar, örar, grund, harur, hällar, kläppar, kobbar, blekor, bådar, grynnor, rev…

Maijalta voi tilata nyt myös herkän pienen ”Skärgårdsnamn” / ”Ruotsinkieliset saaristonimet” -julisteen, jonka A4 -koko sopii hyvin kesätuliaiseksi mökille tai veneeseen. Olen tosi iloinen kun Veerable on päässyt auttamaan taideprojektin syntymisessä. Kuten Maijalle kirjoitin – lisää vain tällaista meidän veneeseen!

Jos mielenkiintosi heräsi ja haluaisit lukea Maijan artikkelin kuvituksineen, niin HBL julkaisee sen verkossa juhannuksena.

Seuraavassa tuokiokuvia viime kesän purjehdukselta, jonka aikana Maija sai idean erilaisten saarten listaamisesta ja kuvittamisesta. Legi lähti heinäkuun alussa Hangosta ja päättyi Korppoon Verkanille. Mukana olivat Heli, Hilma, Maija, Tytti ja Veera. Alkumatkalla riitti tuulta ja sadettakin, mutta naisiston fiilis pysyi korkealla. Matkan varrella pysähdyttiin Högsårassa, Stenskärillä ja Korpoströmissä. Ihastusta herättivät Stenskärin uusi sauna, vastaan polskutellut hylje ja kaikkien osallistujien vuorollaan loihtimat gourmet-ruoat. Kuvissa vilahtaa Maijan kokkivuorolla syntynyt mansikkapavlova.