VEERABLE
Clara Bow – rento seilori sadan vuoden takaa

Clara Bow – rento seilori sadan vuoden takaa

Sunnuntain kaunistukseksi ajattelin nostaa esille vähän erilaisen naispuolisen seilorin. Paramount Picturesin supertähti Clara Bow (1905-1965) oli yksi mykkäelokuvan aikakauden kuuluisimmista näyttelijättäristä. Uransa alussa Bow kiersi kuitenkin päivittäin koe-esiintymisissä ja tarjosi itseään turhaan elokuvatoimistoille. Myöhemmin hän kertoi tuosta ajasta näin: ”Oli aina jotain. Joko olin liian nuori, pieni tai lihava. Yleensä olin liian lihava.”

Lopulta ohjaaja Elmer Clifton tarvitsi poikatytön sivurooliin elokuvaansa Valaanpyytäjän morsian (Down to the Sea in Ships 1922). Romanttinen draamaelokuva sijoittuu 1800-luvulle ja kertoo Massachusettsilaisesta valaanpyytäjäperheestä. Mikä parasta, tämän pianolla säestetyn mykkäelokuvan voi katsoa YouTubessa. Ajattelinkin katsoa sen nyt aamupäivällä, kun pidämme sadetta Suvisaariston Högkopplanilla.

Varsinaisen läpimurtonsa Clara Bow teki lopulta elokuvassa It Girl (1927). Elokuva loi myös aikansa kuuminta tyyli-ikonia tarkoittavan termin ”The It Girl”, joista Bow oli siis ensimmäinen. Hauska anekdootti on, kuinka Clara Bow’n fanit ihailivat hänen sotkuisia punaisia hiuksiaan siinä määrin, että hennavärin myynti kolminkertaistui. Tämä siis mustavalkoelokuvan aikakaudella!

Monet Clara Bow’n valkokankaalla esittämänsä hahmot olivat ”flappereita”, termi joka viittaa vuosisadan alussa uudenaikaisena pidettyyn naistyyppiin: koulutettuun, naimattomaan ja taloudellisesti omillaan toimeentulevaan nuoreen naiseen. Flapper-tytöt leikkasivat hiuksensa lyhyeksi, pukeutuivat lyhyeen hameeseen – tai jopa housuihin, joivat alkoholia ja mikä kaikkein kauheinta – ajoivat autoa! Suosittu elokuvakolumnisti Louella Parsons kuvasi Clara Bow’ta sanoilla ”virkistävän teeskentelemätön”. Se välittyykin hyvin Otto Dyarin ottamista kuvista, joissa Bow poseeraa Diablo-kuunarinsa kannella. Pörröpäinen vintage-tähti näyttää sadan vuoden takaisissa kuvissa hämmentävän modernilta ja rennolta, ja edustaa ilahduttavalla tavalla tervettä kehonkuvaa.

Ihanaa ja rentoa sunnuntaita – ja kuten Clara Bow’n ajaton tyyli tuntuu sanovan: Unohda hiusharja, muista hymy.

Tutustu myös aikaisempaan kirjoitukseeni naispuolisista purjehtijaesikuvista.

 

Kuvalähteet:

clarabowarchive.tumblr.com

harpersbazaar.com

pinterest.es

ssplprints.com

wisconsinhistory.org