VEERABLE
Saariston kaunein Unelma – salonkivene vailla vertaa

Saariston kaunein Unelma – salonkivene vailla vertaa

Nyt kun syyssade ropisee Veerablen kanteen, on hyvä hetki kirjoitella ja tehdä pieni venevierailu. Tämän peilinkiiltävän venekaunottaren kohtasin heinäkuussa Rosalassa. Lämmin kiitos veneen omistajaparille Tapiolle ja Margitalle, kun sain astua laivaan ja tutustua paremmin JB moottoriristeilijä Unelman tarinaan, sisätiloihin ja upeisiin yksityiskohtiin.

Salonkivene Unelma on omistajaparinsa toiveiden mukaan suunniteltu erikoismalli, joka on valmistunut keväällä 2013. ”Vastaavanlaisia viime vuosisadan alun tyylikkäitä salonkiveneitä on edelleen melko runsaasti jäljellä, erityisesti Ruotsissa, ja ne ovat inspiroineet sekä antaneet vaikutteita Unelmaa suunnitellessa,” kerrotaan veneen rakentaneen puuveneiden asiantuntijan, Jakobstads Båtvarvin vene-esittelyssä. Veneen runko on muotoiltu maineikkaan ruotsalaisen moottorivenesuunnittelijan Carl Gustaf Petterssonin (1876-1953) vuodelta 1930 olevien piirustusten mukaan. Innoitusta on saatu myös Ruben Östlundin (1891-1981) piirustuksista. Petterssonin ja Östlundin venepiirustuksia löytyy Tukholman Sjöhistoriska museetin kokoelmista, tietää omistaja Tapio.

C. G. Petterssonin piirustuksiin voit tutustua täällä.

Ruben Östlundin piirustuksiin voit tutustua täällä.

”Unelman runko on tasasaumarakennettu mahonkirunko liimatulla laudoituksella. Köli ja keulapuu ovat irokoa. Kannet ja ylärakenteet ovat oregon-männyllä sekä mahongilla paineliimausmenetelmällä  pinnoitettua vaneria. Ohjaushytin sekä salongin ikkunaruudut ovat hiottua lasia.”

”Veneen ylärakenteet ja sisustus ovat Jan Backmanin piirtämiä, ja ne ovat yhteisten suunnittelukeskustelujen tulos. Unelman sisustus sekä varustus on suunniteltu niin että kaksi henkeä voivat risteillä ja asua veneessä kuninkaallisesti koko kesäkauden ajan.”

Keulapiikissä on kaunis kattoikkuna, tilava tuplasänky ja kiiltävät lattiat.

Keulapiikistä seuraavana on moottorin yllä sijaitseva, korotettu ohjaushytti. Sitä seuraa valoisa salonki. Pitkän malliseen salonkiin kuuluu tilava, hyvin varusteltu pentteri, WC ja vieraspunkaksi pedattava sohvaryhmä.

Veneeseen on hankittu lukuisia keräilyaarteita ja esimerkiksi WC:n koneisto on vuodelta 1906. Ulkona kannella silmää ihastuttavat historiallinen valonheitin ja sumutorvi.

Kaikki veneen erikoisvalmistetut ruostumattomat teräs-osat ovat omistajan, Tapio Rajahalmeen, käsityötä.

Veneen perästä löytyy vielä tilava avotila, jota joidenkin salonkiveneiden yhteydessä kutsutaan myös ”krogiverannaksi”. Avotilaa koristava takorautainen laivakello on löytynyt venetarvikkeiden myyntitapahtumasta. Tapio ja Margita hymyilevät edelleen mystiselle sattumalle, sillä aivan kuin tilattuna, oli kelloon taottu valmiiksi Unelman nimi ja myös oikea vuosiluku!

Veneen syvän vihreä värimaailma sointuu upeasti kiiltävän mahongin rinnalle ja ilahduttaisi varmasti nirppanokkaisintakin Scarlett O’Haraa. Vihreä näkyy useissa yksityiskohdissa veneen pohjasta lähtien. Vihreät köydet, fenderien ja keulapiikin kattoikkunan suojat, sekä avotilan kuomu tekevät veneestä viimeistä piirtoa myöten huolitellun näköisen. Sisällä vihreää löytyy verhoilusta ja salongin kattolamppuun kiinnitetyistä kristalleista. Keulapiikin kattoikkunaan on vielä tulossa vihreät lasit.

Kauneutensa lisäksi Unelma on merikelpoinen menijä, joka tekee kesäisin pitkiä reissuja. ”Tämän aikakauden moottoriveneiden rungot ovat erittäin tehokkaita ja etenevät sujuvasti aallokossa sekä hitaassa että kovassa vauhdissa. Vene menee aika helposti liukuun, eikä se tarvitse kummemman kokoista moottoria saavuttaakseen noin 20 solmun plaaninopeuden.”

Tapion ja Margitan edellinen vene oli lasikuitua. Unelmaa katsoessa ei kuitenkaan ole ihme, että puuveneet ovat sittemmin vieneet heidän sydämensä.

Unelman strategiset mitat
  • Merkki: JB moottoriristeilijä
  • Vuosimalli: 2013
  • Runkomateriaali: Mahonki
  • Pituus:11,60 m
  • Leveys: 2,6o m
  • Uppouma: 4 ton
  • Moottori: 200 hv
  • Kotisatama: Pietarsaari

Veneen tekniset tiedot on saatu omistajien haastattelusta ja Jakobstads båtvarvin sivulta.