VEERABLE
Taidetta Harakan saarella

Taidetta Harakan saarella

Minä ja Mikko opettelemme molemmat käsittelemään venettä myös yksin. Eilen olikin loistavan aurinkoinen treenipäivä ja heti kun iltapäivällä sain työt tehtyä, aloin valmistelemaan venettä laiturista irtautumista varten. Lähtö sujui oikeastaan erinomaisesti. Olin irrottanut suojan puolen keulaköydet etukäteen ja tuulen puolella käytin pitkää juoksuköyttä, jonka vedin takaisin veneeseen sen jälkeen kun olin peruuttanut ulos laituripaikalta ja päässyt laiturien välistä avarammille vesille.

Matka Harakan saarelle sujui nopeasti. Rantautumisessa sain apua ystävältäni Marikalta. Minä pyydystin poijun ja kiinnitin siihen veneen perän, ja samalla Marika otti keulan vastaan. Sitten lähdettiin tutustumaan Marikan uuteen näyttelyyn, joka on tämän viikon esillä saaren pienessä Lennätin-galleriassa. Olen nähnyt useita Marikan näyttelyitä ja osallistunut joidenkin tekemiseenkin. Silti Marikan työt onnistuvat aina yllättämään. Ne tempaavat mukaansa samalla tavalla kuin lapsuuden lempikirja.

Meri ja purjehdus ovat tärkeitä myös Marikalle, jonka työt syntyvät veden äärellä Suomenlinnan residenssissä ja Harakan taiteilijatalossa. Tässäkin näyttelyssä oli esillä useampia merellisiä kuvia, merenneitoja ja majakoita. Marikan töissä on usein viittauksia myös kirjallisuuteen ja musiikkiin. Teosten tekniikka ja koko vaihtelee ja esillepano on aina ihastuttavan rento ja kokeellinen. Näyttelystä löytyi esimerkiksi Kastehelmi Korpijaakon kanssa tehty mystinen esine- ja ääni-installaatio ja upea suurikokoinen kuvakudos, joka toi mieleen vanhojen kartanoiden ja linnojen gobeliinit. Kokonaisuus onnistui olemaan samaan aikaan sekä ilmava että runsas, ja pienessä tilassa riitti katseltavaa. (Yhteensä 98 teosta, kertoi Marika!) Näyttely on kuin taikurin laatikko.

Jos suinkin ehdit, suosittelen lämpimästi vierailua Visitors-näyttelyyn ja Harakkaan, jonne sympaattinen yhteysvene Piper kuljettaa puolen tunnin välein Kaivopuiston rannasta, Café Ursulan laiturista. Näyttely on avoinna 1.-6.6. joka päivä klo 12-18. Katso yhteysveneen aikataulut täältä.

Huomioithan, että luonnonkaunis Harakan saari on lintujen koti ja pesimäalue. Saareen ei saa tuoda koiria – ja Hilmakin jäi tämän vuoksi päivystämään tällä kertaa veneeseen. Taiteilijatalon ja pikku gallerian lisäksi saarella toimii kaupungin ympäristökeskuksen luontotalo, joka tarjoaa elämyksiä, toimintaa, tietoa Itämerestä, saaristoluonnosta sekä kestävästä elämäntavasta. Harakan yhteysvenelaituri ei ole yleisessä käytössä. Jos aiot poiketa saareen omalla veneellä, suosittelen tiedustelemaan etukäteen, mihin kohtaan sinun kannattaa kiinnittyä. Muuten voit viedä saaren isäntäperheen tai kutsuttujen vieraiden venepaikan.

Veneelle päätyivät näyttelystä nämä ihanat postikortit – Cabin ja Fog.

 

Lue lisää:

Marika Maijala

Kastehelmi Korpijaakko