Joulukuun alku ja ikkunan takana lumettoman talven pimeys. Mikäs sen sopivampi hetki kaivautua viltin alle ja tarttua kirjaan! Tänään esittelenkin muutamia suosikkejani venekirjastostamme. Mukaansatempaavan tarinan matkassa sitä kulkee nimittäin useamman päivän ajan kohti kevättä. Postauksen lopusta löydät myös pidemmän listan veneilyaiheista kirjallisuutta. Olen kiinnostunut myös teidän lukijoiden kirjalöydöistä! Jaa ihmeessä omat vinkkisi kommenttikenttään.
Hankin kirjoja usein käytettyinä ja divareissa kiertely onkin yksi kaupunkipäivien lempiharrastuksiani. Ekologisuuden lisäksi käytettyjen kirjojen hankkimiseen on toinenkin syy: Monien purjehduskirjojen painokset on nimittäin myyty loppuun. Suosituimmat kirjat kuten Pertti Dunckerin tuotanto, ovat keräilyaarteita ja käytettyinä kalliimpia kuin alunperin kaupassa. Helsingissä on kuitenkin useampikin antikvariaatti, joiden hyllyistä löytyy aina purjehdus- ja meriaiheista kirjallisuutta kuten Lasihelmipeli ja Antikvariaatti Sofia. Verkossa meriaiheista kirjallisuutta myy käytettynä esimerkiksi antikvaari.fi.
Juuri nyt en itse tarttuisi ensimmäisenä mihinkään Karibian matkakertomukseen, sehän vain korostaisi auringon poissaoloa! Seuraavat kolme kirjaa ovat tyyliltään täysin erilaisia, mutta sopivat kaikki Suomen sateiseen talveen. Näissä tarinoissa velloo loputtoman syvä ja arvaamaton meri, mistä tällaisena synkkänä iltana lukee mielellään turvassa ja lämpimässä.
Morten A. Strøksnes: Merikirja eli kuinka pyydystää jättihaita kumiveneestä isolla merellä neljänä vuodenaikana. Gummerus, 2018
Merikirja on kiehtova yhdistelmä asiaproosaa ja aikuisten seikkailukertomusta. Esseistiikkaa ja matkakertomuksia kirjoissaan yhdistelevä tietokirjailija ja toimittaja Morten A. Strøksnes sai Merikirja (Havsboka) teoksesta Brage-palkinnon, joka vastaa Suomen Finlandia-palkintoa.
Norjan Lofoottien Länsivuonolle sijoittuvassa Merikirjassa pyydystetään kirjan nimen mukaisesti jättihaita. Kirjan kertoja on Strøksnes itse ja hänen kalastuskumppaninsa, kirjan toinen päähenkilö, on kuvataiteilija ja kalastaja Hugo Aasjord. Jo kirjan ensimmäinen kalareissu paljastaa, ettei maailman suurimman lihansyöjähain metsästys ole mitään helppoa puuhaa. Romaanimuotoinen tietokirja on samaan aikaan mukaansatempaava ja sellainen, josta voi aidosti oppia uutta. Kirja sisältää valtavan määrän tietoa ja tarinoita merestä, sen moninaisesta eläimistöstä, muinaisista myyteistä ja Lofoottien kalastuselinkeinon nykypäivän vaikeuksista.
Merikirja on myös erityisen kaunis kirja, jonka tunnelma kiteytyy retrohenkiseen kanteen hienosti. Lähempään tuttavuuteen houkutteleva kansi ja sisäsivujen pienet piirrokset ovat kuvittaja Sanna Manderin käsialaa. Merikirja löytyy myös äänikirjana.
Caroline Alexander: Endurance – Shackletonin legendaarinen Antarktiksen retki. Otava, 1999.
Elokuussa 1914, päivää ennen ensimmäisen maailmansodan puhkeamista, tutkimusmatkailija Ernest Shackleton ja hänen 27 hengen miehistönsä purjehtivat Endurance-aluksella Etelä-Atlantille tarkoituksenaan Etelämantereen valloitus. Endurance jäi kuitenkin kiinni ahtojäihin, murskautui ja lopulta upposi. Miehistö vietti alkuun puoli vuotta Eteläisen jäämeren kuljettamilla jäälautoilla, kunnes selviytyi kolmella pienellä veneellä hyiselle Elefanttisaarelle. Heidän koettelemuksensa kesti lopulta 20 kuukautta ennen lopullista pelastusta.
Endurance on julkaistu Amerikan luonnonhistorian museossa (American Museum of Natural History) vuonna 1999 avatun suurnäyttelyn yhteydessä ja se kertoo riipaisevan elävästi niin sanotun sankarien aikakauden ehkä suurimmasta seikkailusta. Teoksen kirjoittaja Caroline Alexander toimi myös näyttelyn kuraattorina ja on käyttänyt pääasiallisina lähteinään Shackletonin miehistön ja sen omaisten runsaita päiväkirjamerkintöjä ja henkilökohtaisia viestejä. Lukijalle lukukokemus on monitasoinen. Välillä tarinaa pystyy seuraamaan kuin jännittävää seikkailuelokuvaa, välillä inhimillinen hätä iskee ihmeen kirkkaana tajuntaan, yli sadan vuoden takaa.
”Edes me itse emme pysty käsittämään, että asumme valtavalla ajojäällä vain puolentoista metrin erottaessa meidät 2000 sylen syvyisestä valtamerestä ja ajelehdimme tuulen ja vuoroveden oikkujen vieminä luoja tietää minne.”
– Frank Hurleyn päiväkirjasta
Miehistön jäsenten erilaiset persoonallisuudet ja toimintatavat kriisitilanteessa esitellään lukijalle elävästi. Kuvausta rasituksen psykologiasta tukevat autenttiset valokuvat, joita on säilynyt lähes kaikista miehistön jäsenistä. Retkikuntaan kuului nimittäin valokuvaaja Frank Hurley, jonka otosten säilyminen miesten henkiinjäämistaistelun ohella on ollut suorastaan ihme. Valokuvien alkuperäiset lasilevynegatiivit varastoitiin kanistereihin, jotka selviytyivät kuukausia jäälautoilla sekä avoimessa veneessä napamerellä, ja vielä useita kuukausia haudattuna Elefanttisaaren lumeen.
Endurance on pysähdyttävä lukukokemus ajalta, jolloin laivat oli puuta hiiohoi.
Naomi James: Yksin maailman merillä. Otava, 1979.
Olen kiintoisan lukukokemuksen kautta löytänyt monta innoittajaa, kuten Dame Naomi Jamesin. Hän purjehti ensimmäisenä naisena yksin maailman ympäri Cap Hornin kautta vuonna 1977 ja julkaisi matkan jälkeen kokemuksistaan kertovan kirja Yksin maailman merillä (At One With The Sea). Ilahduin kuullessani, että sama kirja on toiminut myös Kari ”Ruffe” Nurmen innoittajana!
”On mielenkiintoista nähdä kuinka tämä matka tulee vaikuttamaan minuun. Todennäköisesti en muutu sen seurallisemmaksi. Tähän minun täytyy nyt lisätä, että en suinkaan tarkoita inhoavani kaikkia ihmisiä. Päinvastoin, monet ihmiset kiinnostavat minua suunnattomasti ja viihdyn hyvin heidän seurassaan, vaikkakin vain vähän aikaa kerrallaan.”
– Naomi James
Seuraava kappale sisältää oleellisen juonipaljastuksen kirjasta. Siinä missä saman aikakauden purjehtija Clare Francis oli purjehtinut lapsuudesta saakka, ei kampaajana toimineella Naomi Jamesilla ollut pitkääkään kokemusta takanaan, kun hän lähti kiertämään maailmaa. Hän oli purjehtinut vain 6 viikkoa tehdessään päätöksen maailmanympärimatkasta yksin ja pysähtymättä. Matkan aikana James kaatui ja oli vähällä menettää mastonsa. Hän oli myös ilman radioyhteyttä useita viikkoja. Kirjan riipaisevimpiin hetkiin kuuluu purjehdusseurana olleen lemmikkikissan menettäminen valtameren aaltoihin. Kotiin palattuaan James sai saavutuksestaan kiitokseksi Dame-arvonimen, hän oli tuolloin 29-vuotias.
70-luvun purjehduskirjojen kuvasto on aina yhtä piristävän retroa, mutta käytännössä taistelu meren hyökyjä vastaan öljykankaisessa jäykässä sadeasussa ei varmastikaan ole ollut kovin mukavaa. Endurancen miehistön raskaista huopa- ja turkisasuista puhumattakaan!
Vaikka nykyajan vetimet ovat luonnollisesti kevyempiä ja käytännöllisempiä, niin yksi sadekelin asuste on ilokseni säilyttänyt retron mallinsa. Nimittäin sadehattu, joita S/y Veerablelta löytyy peräti kolme kappaletta. Oma Helly Hansenin hattuni on uutta tuotantoa, mutta se ei malliltaan poikkea juuri lainkaan isovanhempieni vanhoista hatuista. Mummin sininen ja ukin vihertävä sadehattu ovat materiaaliltaan uutta hattua jäykempää ja kovempaa materiaalia, mutta muuta eroa ei juuri ole. Kaikki pitävät edelleen hyvin sadetta ja suojaavat purjehtijan niskaa ikävästi valuvilta pisaroilta. Aika symppiksiä, vai mitä?
Mutta palataan vielä kirjoihin. Seuraavina omalla lukulistallani ovat Ulla-Lena Lundbergin Jää sekä John Rousmanieren The Annapolis Book of Seamanship. Alta löydät lisää mereen ja veneisiin liittyviä kirjasuosituksia. Moni listan kirjailija on kirjoittanut myös useampia teoksia. Inspiroivia talvihetkiä!
Käytännön taitoja tarvitseville
- Don Casey’s Complete Illustrated Sailboat Maintenance Manual, 2005.
- Steve Sleight: Purjehduksen käsikirja. Otava, 2014.
- Naps: Nyt napsahtaa! Naispurjehtijan tieto- ja taitokirja. Naispurjehtijat ry – Sailing Ladies (Naps), 2014.
Nostalgikoille ja filosofeille
- Göran Schildt: Odysseuksen vanavedessä. Otava, 2007.
- Tove Jansson: Muumipappa ja meri. WSOY, 1965.
- Pive Toivonen: Atlantin viemää. Taideväylä, 2015.
Pitkästä matkasta haaveileville
- Julie Bradley: Escape from the Ordinary. Close Reach Publishing, 2018.
- Auli Irjala: Matkapurjehtijan opas. Minerva, 2013.
- Beth A. Leonard: The Voyager’s Handbook: The Essential Guide to Blue Water Cruising. Bloomsbury Publishing, 1998.
Kilpailun ja jännityksen ystäville
- Chris Eakin: A Race Too Far. Ebury Press, 2016. Kirja ensimmäisestä Golden Globe Racesta 1968-1969. Myös äänikirjana.
- Tapio Lehtinen, Ari Pusa: Yksin seitsemällä merellä. Docendo Oy, 2020. Kirja 2018-2019 Golden Globe Racesta suomalaisen Tapio Lehtisen näkökulmasta. Myös äänikirjana.
- John Rousmaniere: Fastnet, Force 10. The Deadliest Storm in the History of Modern Sailing. W. W. Norton & Company, 1993.
Historiaa rakastaville
- Pekka Parikka: Myrskylintu nousee siivilleen. Perinteisen puupurren rakentaminen ja ensimmäinen kaukopurjehdus. Otava, 1988.
- Joshua Slocum: Yksinpurjehdus maapallon ympäri – Purjehdus Liberdadella Brasiliasta Amerikkaan. John Nurmisen säätiö, 2008. (Kirja on julkaistu englanninkielisenä ensimmäisen kerran vuonna 1900.)
- Voldemar Veedam, Carl B. Wall: Purjehdus vapauteen – Virolaisten uskomaton merimatka yli Atlantin. Arktinen banaani, 2017.
Tiedonjanoisille
- Johanna Aartomaa, Timo-Tapani Kunttu: Laiva on lastattu tiedolla. Vanhat alukset historian lähteinä. Museovirasto 2012.
- Kai Myrberg, Matti Leppäranta: Itämeri ja ihminen. Tammi, 2014. Myös äänikirjana.
- Derek Wilson, Suom. Juha Ruusuvuori: Seitsemän meren purjehtijat. Suurten maailmanympärimatkojen viisi vuosisataa. John Nurmisen Säätiö, 2011.