Terveisiä pentteristä

Terveisiä pentteristä

Kävimme tänään jälleen puuhailemassa veneellä. Minä korjasin pentterin (eli keittiön) ikkunalaudan maalikerrosta, kun sain idean tähän blogipostaukseen. Olen saanut Instan kautta erilaisia kysymyksiä meidän pentteriimme liittyen. Päätinkin tehdä koonnin Veerablen pentterin ominaisuuksista, pienen tilan säilytysnikseistä ja budjettiratkaisuista, eli mistä on meidän pentteri tehty. Luvassa on siis postaus, joka sisältää ehdottomasti ”No Sailing, Just Bullshit.” 😉

Pentteri-sana on tullut meille Englannin (pantry, myös: galley) ja/tai Ruotsin kielestä (pentry, myös: kabyss, byssa).

Taso

Veerablen pentterin taso on alkuperäinen ja peräisin vuodelta -82. Se on tehty erinomaisen kestävästä täysvanerilevystä, jonka pinnoitteen kuviointi muistuttaa marmoria. Samaa levyä on käytetty myös wc:n pesualtaan tasossa. Tasot on tosi helppo pitää puhtaana, eikä niihin tule kolhuja juuri millään. En tiedä, mistä vastaavaa nykyään saa, mutta lähtisin ensimmäisenä etsimään ikilevy-haulla. Meidän tasomme vaneri on valmistettu ohuista puulevyistä ristiin liimaamalla, kuten koivuvaneri. Leikkauspinta näkyy pesualtaiden ympärillä, ja se on mielestäni myös kaunis yksityiskohta.

Jääkaappi

Jääkaappimme on keittiötasoon upotettu syvä lokero, jossa on yksi hylly. Sinne mahtuu paljon tavaraa, mutta niiden ulos saaminen on välillä hankalaa. Pitää muistaa, missä järjestyksessä se on täytetty. Olemme silloin tällöin katsoneet erilaisia vaihtoehtoja, mutta toistaiseksi hankintalistallamme on ollut tärkeämpiä, turvallisuuteen ja navigointiin liittyviä hankintoja. Mikko vaihtoi jääkaapin koneiston viime talvena, jonka jälkeen se on palvellut moitteettomasti.

Hella

Hellamme on Enon kolmiliekkinen kaasuliesi, joka on myös peräisin 70-80-luvun vaihteesta. Se on toistaiseksi palvellut meitä hyvin, ja pienessä uunissa kypsyvät myös lasagnet ja peltiruoat. Uunin uusiminen tulee varmasti jossain vaiheessa vastaan, mutta toistaiseksi ollaan pärjätty pienellä fiksauksella: Minä en nimittäin kestänyt alkuperäistä väriyhdistelmää, tummanruskeaa ja oranssia. Olenkin maalannut lieden oranssin etulevyn lämpöä kestävällä metallimaalilla kiiltävän mustaksi. Kuvia alla! Kokonaisuudesta tuli mielestäni oikein hyvä, ja kun vaihdoin vielä veneen mukana tulleen oranssin vesipannun (thanks, but no thanks) tori.fi:stä hankittuun Antti Nurmeniemen suunnittelemaan Finelin Pehtoori-pannuun, alkoi suklaanruskea jo miellyttää silmääni kovasti.

Emaliastiat 

Etsin netistä myös samaa tummanruskeaa olevat Finelin emaliastiat, suuren kattilan ja kulhon, joista varsinkin jälkimmäinen on ollut ihan päivittäin käytössä, tehtiin sitten salaattia tai lettutaikinaa. Emaliastiat ovat veneessä kestävyytensä vuoksi tosi käteviä, mutta kuuman juoman juominen niistä on hankalaa, kun kuppi kuumenee juoman myötä. Punavalkoisia emalikuppeja olenkin käyttänyt enemmän mehumukeina sekä puuro- ja jogurttiastioina – eikä läiky yli reunan!

Melamiiniastiat

Hankin tänä vuonna veneeseen melamiiniastiasarjan, jonka avulla pääsimme eroon lukuisista erilaisista kupeista ja kipoista. Kesti kyllä kauan löytää muoviastiasto, joissa silmä lepää. Veneilytarvikeliikkeiden tuotteet näyttävät mielestäni aina samalta, joten meidän astiastomme löytyi caravantarvikkeet.netistä. Muutenkin olen viime aikoina tehnyt löytöjä selailemalla karavaanarien instagram-tilejä ja blogeja, esimerkiksi säilytysjärjestelmien osalta. Mitä tulee melamiiniin materiaalina, olen ajatellut, että tämä on viimeinen astiahankinta, joka veneeseen tehdään, ja aiomme käyttää astiastoa loppuelämän <3 Yhdistelen kattauksissa melamiini- ja keramiikka-astioita, ja hankkimamme astiaston vaaleansinertävä väri sopii täydellisesti veneen patjoihin.

Säilytystilat

Veerablen pentterissä on kaksi matalaa liukuovikaappia, joissa säilytetään kahvia, teetä, herkkuja, mysliä, hunajaa jne. Kaappien päällä oleva kaiteella varustettu ikkunalauta toimii hyllynä, jolla säilytetään mm. lautasia. Lisäksi pentterissä on yksi alakaappi (pasta, riisi, kananmunat, öljyt, maustepullot, pussikeitot ym. kuivamuona) ja vetolaatikko, jossa säilytetään mausteita. Kokkaajan selän takana, navigaatiopöydän päädyssä on kaksi vetolaatikkoa, joissa pidetään aterimia, saksia ja leikkuulautoja. Muutamia laatikoita löytyy vielä salongin pöydän päädystä. Siellä matkustavat särkyvät keraamiset kupit omissa pikku lokeroissaan.

Ruokaa säilytetään kaappien lisäksi pilssissä, meripunkkiin sijoitetuissa muovilaatikoissa, sekä roikkuvissa koreissa ja verkkokasseissa.

Purkit järjestykseen

Pienissä tiloissa toimivat ja selkeät yksityiskohdat tuovat hyvän mielen. Veneessä kaiken pitää olla myös hyvin kiinnitettävissä tai suljettavissa kaappiin tai laatikkoon. Parasta on, jos tavarat vielä löytyvät helposti, kun laatikon avaa. Yläpuolella ja alapuolella näkyy eräs tämän vuoden onnistunut idea – eli maustelaatikon järjestäminen, ennen ja jälkeen.

Pesuaineet

Vältämme ympäristölle haitallisia kemikaaleja ja suosimme veneessä kotimaisia luonnontuotteita. Suosikkejani ovat olleet SEES,  sekä Mayn tuotteet, kuten Musta5101. Lisäksi käytössä ovat olleet pohjoismaiset merkit: Meraki ja kukkarolle sopiva Granit.

Baarikaappi

Vitsailemme usein, että lasiovinen vitriinikaappi, jonka sisällä kristallilasit roikkuvat telineissään, oli yksi veneen hankintapäätökseen vaikuttaneista tekijöistä. (Ne muut olivat wc:n oven kasviaiheiset intarsiakuviot sekä suhteellisen voimakas ja hyväkuntoinen moottori.)

Inspiraatioita 

Taidetta pentterissä? Miksipä ei. Meidän pentteristämme löytyy tämä Anja Reposen osuva teos, josta tulen aina hyvälle mielelle. Aikaisemmin mainitsemiani karavaanarien pienten kotien sisustuksia löytyy puolestaan vanclan.co sivustolta.

Parhaat sisustusideat kävelevät kuitenkin usein vastaan sattumalta, tai ne ovat vain jonkinlaisia pieniä aavistuksia fiiliksestä, jonkalaisen haluaisin saada myös omaan kotiini. Esimerkki tällaisesta häivähdyksestä on kurkistus Göran Schildtin Daphne-veneen pieneen pentteriin. Muutahan kuvassa ei juuri ole näkyvissä kuin katossa roikkuvat posliinikupit (Forum Marinumissa sijaitsevan museoidun veneen sisälle ei pääse pidemmälle tutkimaan.) Niissä on kuitenkin sitä jotakin. Pitkä rivistö kuppeja olisi meillä vähän turha, mutta kuva on saanut minut miettimään muutaman kauniin (vanhan) kupin kiinnittämistä vastaavalla tavalla pentterin kattoon.

Kehitysideoita

Olen ollut hyvin tyytyväinen pentterimme toimivuuteen ja yleisfiilikseen. Yksityiskohdissa riittää kuitenkin aina paranneltavaa! Yläpuolella näette tuon tänään maalaamani ikkunalaudan. Maalina olen veneen sisätiloissa käyttänyt Tikkurilan Betolux Akvaa. (Samalla maalilla on maalattu myös keulapiikin vaneripohja ja takakajuutan lattia.) Seuraavaksi minua houkuttelisi kovasti irrottaa lieden viereistä seinää suojaava kolhuinen teräslevy ja korvata se muutamalla kauniilla kaakelirivillä. Syy tähän on myös käytännöllinen ja parantaisi turvallisuutta: Teräslevy on liian matala, ja puu seinässä sen yläpuolella on joskus päässyt tummumaan kuumuuden vaikutuksesta. (Tummunut kohta näkyy ylempänä olevassa valokuvassa, jossa liedellä on tummanruskea Pehtoori-pannu.)

Katsotaanpa päädynkö kaakelointiprojektiin jo tänä talvena! Mitäs sanoisitte näistä kaakeleista meidän marmorikuvioisen tason rinnalle?

Pohdittavaa ja tohinaa riittää tosiaan näin välikaudellakin. Inspiroivia sisustusunelmia kaikille!

 

– Veera

Share: